filosofant sobre la realitat social amb en Roger i el Lluïs

 • mirades“És un error capital – diu Sherlock Holmes- teoritzar abans de tenir dades. Sense donar-se compte, un comença a deformar els fets per a que s’ajustin a les pròpies teories, en comptes d’ajustar les teories als fets”. Aquesta brillant frase m’ha vingut al cap després del interessantíssim duel entre els blocaires Lluís Pérez Lozano i Roger Tugas.

 • No hi he participat jo; de fet no els he escrit mai en els seus blocs, però els visito sovint i no me’n avergonyeix-ho d’afirmar que són uns dels meus think-tanks principals per perfilar el meu ideal d’esquerres i independentista.

[@more@]

 • Així, doncs, he disfrutat com un camell amb el combat socio-filosofo-econòmic entre el Roger i el lluïs. M’ha encantat aquest debat tant ben argumentat respecte si l’home és bo per naturalesa o si l’home és un llop per a l’home. Ja m’he començat a excitar quan s’ha començat a discutir la viabilitat o no del comunisme, i quan s’ha parlat de la retribució en el treball…. la trempera m’ha fet tombar taula i ordenador.

 • El que dona de si una imatge a un iPod!!!

 • Estudio empresarials i els models econòmics que hem fan aprendre són excessivament teòrics i abstractes. Són models que disten de la realitat per culpa d’una simplificació de tots els elements històrics i culturals existents en la societat. Una simplificació en forma de supòsits com la del “Homo Economicus” que tant renyida batalla ideològica ha provocat.

 • La realitat és complexa. La realitat està entrellaçada. Però també té uns condicionants que cal coneixe’ls. Com diu Samir Amin a La acumulación a escala mundial, Siglo XXI, Madrid, 1974–ho poso perquè és un llibre d’economia que val molt la pena- : “(en el camp de la realitat social) la única ciència possible es la ciència de la societat, ja que el fet social es Un: mai és “econòmic”, “polític”, o “ideològic”, etc., tot i que fins a cert punt pugui ser tractat sota el enfocament particular de cada una de les disciplines universitàries tradicionals (Economia, Sociologia, Ciències polítiques, etc.). Però aquesta operació d’aproximació particular només té possibilitats de ser científica a mesura en que conegui els límits i prepari camp per a la ciència global de la societat".

 • Determinar els límits socials és molt complicat. Ja que no es pot experimentar amb la societat. No són aplicables els mètodes d’estudi inductius de les Ciències Naturals; així com tampoc es pot utilitzar, només, el mètode analògic propi de la antropologia, la arqueologia, etc. basat, simplement, en descobrir i explicar fets o fenòmens per comparació.   

 • El mètode propi de la Ciència Social és el mètode deductiu, que opera des de lo general a lo particular. Ja que d’altra manera cometries l’error de creure que de la forma en que vivim a Catalunya es podria extrapolar a Europa o que la forma de viure de la antiga Unió Soviètica es podria extrapolar als Estats Units. Cal un anàlisi de lo general a lo particular.

 • D’altra banda, ni seguint les fases de Observació, Abstracció, Concreció progressiva i Verificació que marquen el mètode deductiu, no se’ns pot escapar el fet que el investigador forma part de la mateixa realitat social que està estudiant i que, per tant, també té una visió ex-ante del món, de la societat i de la realitat. És una visió plenament subjectiva i farcida de convencions socials, regles ètiques personals i experiències personals que el determinen alhora d’arribar a conclusions sobre el funcionament de la societat.

 • Per això m’ha vingut al cap la celebritat del personatge de Sir Arthur C. Doyle: “És un error capital teoritzar abans de tenir dades. Sense donar-se compte, un comença a deformar els fets per a que s’ajustin a les pròpies teories, en comptes d’ajustar les teories als fets".

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: filosofant sobre la realitat social amb en Roger i el Lluïs

 1. wowgold diu:

  wow gold:wow gold,wow gold website:wow gold tks

Els comentaris estan tancats.